tisdag, april 04, 2006


Ett av Xiao Gangs (och mina) stora intressen nuförtiden är te. Vi sitter ofta hemma i lägenheten och dricker olika sorters kinesiskt te tillsammans med gästande vänner eller bara för att slappna av en liten stund.
Yunnanprovinsen är Kinas främsta teproducent och från södra delen av provinsen, från Xishuanbanna kommer det kända Puer teet. Det är en sorts te som man köper ihopressat till bruna kakor. Med en liten kniv bryter man loss en liten bit som man sedan brygger te på.
Kinesisk gongfu-teceremoni innefattar en massa hällande av tevatten på olika saker och till slut ner i små små teskålar som avnjuts i en till tre små klunkar varefter den lilla skålen åter fylls med te. Man dricker sedan så många små skålar att man lätt tappar räkningen och blir konstig i magen.
En av de saker man kan hälla tevatten på är en mytologisk, trebent groda gjord i keramik. På kinesksika säger man att man "föder upp" sin groda. Varje dag ska den ha te hällt över sig och efter några år ska man tydligen kunna brygga te endast genom att lägga ner grodan i tekannan.

Har du vägarna förbi Kunming får du gärna titta in på en (eller trettio) kopp (skålar).

Inga kommentarer: