torsdag, maj 15, 2008

Upprättelse



Jag måste stämma in i Siris blogginlägg om Kinas hantering av den fruktansvärda jordbävningskatastrofen. Regeringen satte genast in massiva räddningsinsatser. Man har bland annat mobiliserat militären och flugit in fallskärmsburna räddningsarbetare till oåtkomliga området tillsammans med matbombningspaket. Lokalbefolkningen ställer upp med bloddonationer.

Politikerna har varit förvånansvärt öppna med information till allmänheten. Jag lyssnade lite på en presskonferens som gavs angående katastrofen då kinesiska journalister ifrågasatte det faktum att sjukhus och skolor rasat samman under jordbävningen medan regeringsbyggnader stod opåverkade. Jag uppfattade inte riktigt svaret men bara det faktum att frågan tas upp officiellt och tilläts gå ut i inhemska medier är ett stort framsteg enligt min åsikt.

Många länder som tidigare varit mer eller mindre fientligt inställda till Kina (Frankrike, Japan, Thailand) sluter nu upp och erbjuder finansiell hjälp samt står beredda om det skulle behövas några utifrånkommande hjälparbetare.

Skönt att se att människor och länder ställer upp för varandra när det verkligen gäller.

Inga kommentarer: