torsdag, augusti 31, 2006


Varför cyklar alla så fort här? Det undrade Xiao Gang när han kom hem i går kväll. Han hade blivit omcyklad av flera stycken på vägen hem. ”De hinner ju inte se något bara rusar på. Vad har de bråttom till? Bråttom till döden?” Vi svenskar vill väl vara så effektiva och komma fram snabbt. Njuter inte av själva cyklandet. Jag är ju likadan. Gillar när det är lite fart och alltid är det något man vill skynda sig till. Jag brukade ofta bli frustrerad när jag cyklade i Kina. Speciellt när jag hamnade bakom ett par damer med hattar och armskydd mot solen som i sakta mak gled fram på sina cyklar och pratade med varandra. Svåra att cykla om också.

tisdag, augusti 29, 2006


Sitter i Linas mysiga lilla lägenhet. Här bor vi några dagar nu. Skolan började i dag. Kursen jag läser nu heter migration och etnisk mångfald. Jag har ju på sätt och vis en egen liten immigrant vid min sida men kursen kommer nog mer rikta sig mot flyktingmottagning och vad som händer efter det.

I går var vi i Anna och Magnus nya lägenhet. De har flyttat till en liten trevlig tvåa i Kortedala. Vi satt och jämförde svensk och kinesisk kultur och kom fram till en intressant skillnad. I Kina är livets små vardagligheter lätta att lösa om man har lite pengar. Det kostar nästan inget att få cykeln lagad eller soffan transporterad och sedan uppburen till sjätte våningen. Har du ett hål på byxknäet kan du gå till skräddaren på hörnet som lagar för någon krona. Men har du stora problem ska få fram en handling hos skattemyndigheten, identifikationspapper från polisen eller kanske vill köpa en flygbiljett då blir dina släkt- och vänskapsrelationer viktiga. Känner man någon inom polisen som kan hjälpa till så att man verkligen får sina papper eller får dem betydligt snabbare.
I Sverige är det tvärtom. Viktiga saker som att fixa Xiao Gangs identitetspapper, bankkort och andra viktiga saker. Alla får stå i telefonkö och sitta och vänta med nummerlappar. Xiao Gang får inte börja SFI snabbare om han känner någon på skolan. Däremot kan vänner vara så bra att ha i andra situationer. Typ sådant som man betalar för i morgon. Nu har jag precis fått låna kurslitteratur av en före detta klasskompis, tack snälla Kristin. Utan min far vet jag inte hur jag skulle kunna flytta. Min kompis Helena sa att hon kan sy min brudklänning. Kompisar är viktiga för att livet ska fungera i både Kina och Sverige men i olika områden.
Men i båda länderna är det naturligtvis viktigast med kompisar helt enkelt för att ha människor som bryr sig och som man bryr sig om.

söndag, augusti 27, 2006


Regn
Det finns inte så mycket att göra när det regnar. Och det har det gjort idag. Mycket.

Besökte kinesiska kyrkan i morse. Då hade det inte börjat regna ännu. Det var som vanligt bra stämning. Många nya utbytesstudenter och ämnet för dagen var typ hur man överlever i Sverige. Xiao Gang spelade gitarr och ska försöka sätta ihop ett band i kyrkan. Han har till exempel två glada dragspelare men inget dragspel. Fast Xiao Gang brukar vara bra på att lösa sådant.

lördag, augusti 26, 2006


Hösten är på väg
På vägen till Göteborg stannade vi till lite vid Stråvalla strand. Havet var vackert askgrått. Stranden tom på folk, vi närmar ju oss slutet på årets badsäsong. Vid parkeringsplatsen växte en vacker rönn. Jag älskar verkligen höstens färger.

I morgon är det söndag och då ska vi till kinesiska kyrkan. I Johannebergs församlingshem träffas varje söndag klockan elva ett gäng kinesiska utbytesstudenter. Man har en liten gudstjänst och pratar och utbyter erfarenheter från studentlivet i Sverge

Göteborg
Nu flyttar vi in till Göteborg. Först bor vi ett par nätter hemma hos Jonas i Johanneberg. Sedan bor vi några dagar i min kompis Linas Lägenhet. (Tack snälla Lina). Den 6:e får vi äntligen flytta in på:

Brahegatan 9 LÄG 1001
415 01 Göteborg

Sedan är ni hur välkommna som helst att hälsa på. Hållplatsen är SKF.

fredag, augusti 25, 2006


I dag har vi varit vid havet istället. Mysigt. Hade med matsäck. Badade lite. Läste lite. Fotade lite. Härlig eftersommarvärme.


Idag har vi varit ute och letat kantareller. Vi hittade nästan inga alls. Däremot en hel del vad vi trodde var Karljohan men som enligt den förträffliga svampsajten http://www.svampguiden.com/ visade sig vara Brunsopp. Hur som helst ska den visst vara ätlig. Till och med riktigt god. I kväll träffade jag mina Veddigekompisar. Det var hemskt trevligt. Hanna berättade doch att hennes granne nästan dött av svampförgiftning. Njurarna var helt paj. Mia berättade om någon hon kände till som hade dött av svampförgiftning för ett tag sedan. Nu blir man ju lite nervös. Ska man verkligen våga sätta i sig svampen vi plockat?
Xiao Gang påstår att man kan göra ett litet test för att se om en svamp är giftig. Man lägger en liten bit vitlök mot svampköttet. Blir då vitlöksbiten svart är svampen giftig. Tyvärr var vitlöken vi hade hemma alldeles för gammal och ihoptorkad så den kunde man inte använda. Ja ja, man får väl sätta livet på spel och göra lite brunsoppsstuvning eller något.

tisdag, augusti 22, 2006


Lyckomåndag
Måndagar är Xiao Gangs favoritdagar. Konstigt, har jag tyckt. Måndagar är ju när ännu en arbets- eller skolvecka drar igång och man måste gå upp tidigt igen. Men i går var en lyckomåndag. Innan frukost var Xiao Gang nere och hämtade posten. Där fanns ett brev till mig från SGS studentlägenheter som sa att jag fått en lägenhet som jag tappat hoppet om för längesedan. Det måste vara någon annan som tackat nej till den så att erbjudandet gick vidare till mig. Det var just den lägenheten vi helst av allt ville ha. Det känns väldigt meningen tycker vi. Det finns till och med en kinesisk matvaruaffär precis utanför dörren. Nu får ni hemskt gärna komma och häsa på oss i vår lägenhet i Gamlestan, alldeles vid SKF. Vi reste in och tittade på den och är jättenöjda. Hm, tänkte vi, det skulle vara bra med ett litet klaffbord och klaffbarstolar att ha i köksvrån. Hemma i Ingemars lägenhet tittade vi lite i hans Ikeakatalog. Asch, för dyrt tyckte vi. Lite senare skulle vi gå ut och hittar en lapp i hans trapphus att en tjej på våningen under ville sälja precis det klaffbordet och de stolar vi just tittat på, dessutom för under halva priset. De såg helt oanvända ut. Så nu har vi både bord o stolar. Vi flyttar troligtvis in i mitten av september. Som sagt, välkommen på besök!

måndag, augusti 21, 2006



Jag har ju missat att berätta att vi, i Kina, fick besök av Mina bröder, Jonas och Ingemar samt kusin Linnea i två och en halv vecka. Det var riktigt roligt. Vi hann med en hel massa. Bland annat hann vi traska i bergen. Där gick vi lite vilse en liten stund och vattnet tog slut. Jonas drack en massa vatten ut en tydligen inte så ren bergsbäck så vad ni ser på bilden är resultatet. Han blev så dålig i magen att vi fick ta reda på en häst så att han fick rida tillbaka istället. Kransen han har på huvudet band hästföraren ihop fär att Jonas skulle få lite skydd mot solen. Men trots dessa missöde hade vi en otroligt vacker vandring.

söndag, augusti 20, 2006



Nu har vi varit hemma hos mormor och morfar igen. De är så goa! Vi fick god lunch och promenad uppe på Höråsen bakom deras hus. Till på köpet fick jag lära mig lite om nålbindning. (Om du inte vet vad det är kolla http://www.gunnesfelag.se/nalbind.html ) Men ack, det var lite svårt. Jag satt en bra stund och klurade tills Xiao Gang hade fått nog av att titta på trassliga trådar och ville resa hem. Det får nog bli ett besök till där snart för att verkligen få ordning på det här. Jag vill så gärna göra lite vantar eller något.

onsdag, augusti 16, 2006




Lite fler bilder från bläbärsplockande, Elisabet hängde på också. Vi var lite sent ute, blåbären är lite skrumpna och mjuka men vi har ändå lyckats plocka ett par liter som vi fryst ner för vinterns muffins och pajer.

tisdag, augusti 15, 2006


Måste bara sätta in en bild på en mycket söt bläbärsplockare.


För övrigt har vi fortfarande ingenstans att bo i Göteborg så har du något bra tips så mottages det tacksamt.

lördag, augusti 12, 2006

Nu sitter vi här hemma i Veddige och vet inte riktig vad vi ska ta oss för. Vi hade hört att den Svenska sommaren var fantastisk i år. Solen skiner varje dag och runt trettio grader. Nu är vi här redo för salta bad och svalkande glass i solskenet och vad händer? Temperaturen kryper ner till 17-18 och det regnar och åskar mest hela tiden.

Men vi har har hunnit med lite kul i alla fall. Dagen efter att vi kommit hem åkte vi hem till mormor och morfar och firade där morbror Björns födelsedag. Moster +man och kusiner var också där. Kul att träffa dem igen!











I går träffade vi min fars nya... ja vad säger man? -tjej? Hon var jättetrevlig. Vi fikade lite i hennes lägenhet i Mölndal och reste sedan alla fyra in till Göteborg och traskade runt och tittade på folkvimlet runt EM. Vi hann se lite konsert med Göteborgssymfonikerna på Götaplatsen och gatumusikanter lite överallt. Min far var sjysst och bjöd oss på restaurang. Räklandgång på Åtta glas, den där båtrestaurangen som ligger alldeles vid avenyn. Mums, vad gott.
Tja så var det idag. Tråkigt tråkigt. Det bara regnar. Stan (Varberg) stängt redan vid ett... Det är man ju inte precis vad vid från Kina där man utan problem kan shoppa fram till 22:00 vardag som helg. Lite desperata efter att hitta på något åkte vi på en gårdsplansloppis i Kungsäter (för den oinvigde är detta en mycket liten samlin hus strax bortom världens ände). Vi hittade inget men det var lite trevligt i alla fall. Är det någon som behöver en honongsslunga kan den dock passa på att resa dit imorgon och göra riktiga kap.

fredag, augusti 11, 2006




Nu är vi tillbaka i Sverige. Kom hem sent i förrgår kväll. Det känns skönt att vara hemma igen.