Efter en liten tripp till (8 mil) västerut från sten och betongdjungeln kan jag nu konstatera att våren verkligen är här med maskrosfält och utspruckna bokar. Jag vill uppmana alla stadsbor att ta en liten tur ut på landet.
För övrigt är detta en lajbans valborgsaftonskväll. Jag har jobbat fram tills för någon timme sedan och därefter har jag rensat och torkat ur ett illaluktande kylskåp i jakt på något ätbart. Detta har dock varit tröstlöst eftersom allt gott verkar ätits upp eller antagit mystiska nyanser.
måndag, april 30, 2007
onsdag, april 25, 2007
Hej och förlåt för den låga aktiviteten! Just nu har jag fullt upp med skola, jobb, bröllopsplanering m.m. Jag försöker därför begränsa mitt internetmissbruk. Jag kommer igen så fort jag hinner.
klockan 08:11 0 personer har sagt nått
lördag, april 14, 2007
Introducerar den spanska illustratören Alex Noriega som jag haft ögonen på ett tag. Han gör bilder som man verkligen blir glad av att titta på. Kicka på bilden för att komma till hans hemsida.
Bilden påminner också om den hörliga sommarutflykten vi gjorde till Hälsö idag. Tack Heanna och Ambo m. fam.
klockan 20:51 2 personer har sagt nått
Kategori konst
Nere i gruvan
Björn bjöd oss på ett besök till Sala silvergruva och vi fick vara med på en visning av gruvan med en duktig guide.
Wikipedia skriver bla. att gruvan varit i drift från 1400-talet till 1908. Gruvan hade tre storhetstider: tidigt 1500-tal, mitten av 1600-talet och sent 1800-tal. Under de bästa åren producerades 3-5 ton silver per år och totalt utvanns mer än 400 ton silver och omkring 40 000 ton bly. Gruvans djup blev mer än 300 meter, med en sammanlagd längd av gruvgångar och rum på över 20 km.
Iklädda stora stövlar, vita hjälmar och svarta regncaper fick vi gå på trappor ner till 60 meters djup. Det var en speciell känsla att ha sådana enorma massor av berg ovanför sig. Strax innan vi skulle ta hissen upp till markytan igen släckte vi våra ficklampor och fick känna på det kompakta mörkret. Vilken mardröm som gruvarbetare att ljuset blåses ut...
Våra tankar gick till de kinesiska och sydamerikanska gruvarbetare som idag arbetar i liknande miljöer med livet som insats. Tydligen var arbetsförhållandena bättre i Sala silvergruva på 1500-talet än vad de är i dags dato i dessa länder.
SR 06:57 | måndag 8 augusti 2005
102 kinesiska gruvarbetare instängda
I Kina sitter 102 gruvarbetare instängda i en kolgruva i Guangdonprovinsen 420 meter under jord efter en översvämning.
Vattnet stiger hela tiden och chansen att kunna rädda de instängda arbetarna minskar hela tiden, enligt räddningsmanskapet.
De kinesiska gruvorna är de farligaste i världen. Bara under det första halvåret i år har omkring 2 700 gruvarbetare omkommit.
Publicerat 29 mars 2007 03:47
19 döda i kinesisk gruvolycka
Minst 19 kinesiska gruvarbetare dödades och ytterligare sju saknas efter en gasexplosion. Det var den andra gasexplosionen i den norra provinsen Shanxi på tio dagar. Den 18 mars dödades 18 gruvarbetare.
Räddningsarbetare sökte efter de saknade gruvarbetarna i kolgruvan Yujilang omkring 30 mil sydväst om provinshuvudstaden Taiyuan, rapporterade nyhetsbyrån Nya Kina. Olyckan inträffade på onsdagen när 106 gruvarbetare arbetade under jord. Åttio av dem lyckades ta sig ut, bland dem en svårt skadad. Gruvan hade en årlig produktion av 150 000 ton kol, men licensen hade gått ut innan olyckan inträffade, enligt de lokala myndigheterna. Förra året omkom 4 800 kinesiska gruvarbetare i explosioner, översvämningar och sammanstörtade gruvor.
Peking TT-Reuters
klockan 20:12 0 personer har sagt nått
fredag, april 13, 2007
Han kanske har dålig syn - ser inte var han är?
Han kanske lider av någon underlig sorts inkontinens?
Men ändå, varför ständigt använda spårvagnskuren som urinoar? Och varför just den spårvagnskur som jag står vid? Jag var arg hela vägen hem. Vilken tur att jag blev mött hemma av pussar och gongbaojiding och fanqiejidan, Då kändes allt genast mycket bättre.
klockan 09:56 1 personer har sagt nått
onsdag, april 11, 2007
Oj, vad roligt att ni verkar intresserade. (Kanske är ni bara snälla?)
KarinS var ju först ut så:
Besök i klostret Morbror Björn körde oss på en ordentlig sightseeing och visade oss Västmanlands sevärdheter. Då vi skulle ha vägarna förbi Östanbäcks kloster frågade vi om vi ville hälsa på lite. Det ville vi naturligtvis.
Björn berättade att det var ett kloster inom Svenska kyrkan och att de cirka tio bröderna som bodde där är benediktinermunkar. Huvudbyggnaden på klosterområdet uppfördes som skola 1876. 1970 inköptes den av brödraskapet, som samma år bildade klostret. Man har bevarat den gamla rödmålade skolans fasad och sparat skylten där det står "skola" för att påminna om att de ständigt går i Kristi skola. När vi klev in och kikade på dagordningen visade det sig att vi till vår besvikelse just missat en bönestund. Brödernas liv följer tidegärden, en struktur med regelbundna böner och meditationer som har utvecklades på medeltiden. Den första bönesamlingen börjar klockan 4 varje morgon(!). Vi kikade in lite i det som tidigare varit skolsal men nu byggts om till gudstjänstlokal. Golvfasta sittplatser/stå och luta sig-platser var ordnade i en yttre och inre ring runt ett podie där en pärm låg uppslagen. Jag kikade nyfiket och såg vackra gammeldags noter.
Vi träffade på ett par av bröderna som bjöd in oss på te och mystiskt bakverk med sylt på. Abboten broder Caesarius satte sig ner med oss och pratade en god stund. Han berättade bland annat om en diakon som för många år sedan bott på klostret. Denne man hade blivit landsförvisad från Östtyskland då han upproriskt börjat studera kinesiska då det politiska klimatet inte tillät detta. Tyvärr hade han senare blivit påkörd av en spårvagn i Göteborg och avlidit men hans böcker fanns kvar. Bland annat fick vi se en gammal vacker kinesisk bibel som diakonen haft med sig då han kom till Sverige.
Br Caesarius gav intryck av att vara en mycket vis och beläst man. Han var lugn och förtroendeingivande. Tydligen var han också farbror till Marta som gick i kloster och som det gjordes en dokumentär om. Möjligtvis var han också släkt med mig på långt håll.
klockan 11:09 0 personer har sagt nått
tisdag, april 10, 2007
Påsk
Morbror Björn bjöd oss på en trevlig resa till Västerås där vi fick bo i kyrkans lägenheter. Det har varit skönt att komma bort från Göteborg ett litet tag. Dessutom har vi blivit bortskämda av morbror och snälla nunnor som lagat god mat och tagit hand om oss.
Jag tänkte pröva ett lite interaktivt bloggdrag...
Jag överlåter till er bloggläsare att avgöra vad jag ska berätta om. Välj ett av följande ämnen (var) och skriv i kommentarerna och jag lovar att blogga.
- Xiaogangs nya kompis
- Besök i kloster
- Ner i gruvan
- Dokumentären om Marta med morbror ett och två
- Påskfirande
klockan 23:19 5 personer har sagt nått
onsdag, april 04, 2007
Idag fick jag syn på en artikel i GP. Tandlossning ökar risk för tidig död Jag som aldrig använder tandtråd blev så skraj att jag inte ens vågade läsa hela artikeln men när mina ögon svepte över texten uppfattade jag något om att det till och med var farligare än rökning. Tandlossning beror ju som bekant på inflammation i tandköttet (vilket jag har). Uppenbarligen leder tandköttsinflammation till att man börjar tappa tänderna i 40-årsåldern och sedan är det visst inte långt till kistan. Gissa vem som ska köpa tandtråd så fort hon hinner? Gulp!
klockan 00:03 3 personer har sagt nått
måndag, april 02, 2007
Vi har börjat fundera på att skaffa en TV. Jag har varit ganska mycket emot det eftersom jag tror att det skulle slösas alldeles för mycket tid framför dumburken och att det skulle gå ut över socialt liv, studier och kreativ verksamhet. Dessutom har vi ingenstans att ställa den. Men nu överväger vi i alla fall att köpa en liten TV för att Xiaogang ska kunna titta på svensk TV. Jag kommer ju också att kunna titta på alldeles lagom många angelägna dokumentärer. :P
Har du en 14' TV som du vill sälja för en billig penning så hör av dig!
klockan 13:48 2 personer har sagt nått