onsdag, april 11, 2007



Oj, vad roligt att ni verkar intresserade. (Kanske är ni bara snälla?)
KarinS var ju först ut så:

Besök i klostret Morbror Björn körde oss på en ordentlig sightseeing och visade oss Västmanlands sevärdheter. Då vi skulle ha vägarna förbi Östanbäcks kloster frågade vi om vi ville hälsa på lite. Det ville vi naturligtvis.

Björn berättade att det var ett kloster inom Svenska kyrkan och att de cirka tio bröderna som bodde där är benediktinermunkar. Huvudbyggnaden på klosterområdet uppfördes som skola 1876. 1970 inköptes den av brödraskapet, som samma år bildade klostret. Man har bevarat den gamla rödmålade skolans fasad och sparat skylten där det står "skola" för att påminna om att de ständigt går i Kristi skola. När vi klev in och kikade på dagordningen visade det sig att vi till vår besvikelse just missat en bönestund. Brödernas liv följer tidegärden, en struktur med regelbundna böner och meditationer som har utvecklades på medeltiden. Den första bönesamlingen börjar klockan 4 varje morgon(!). Vi kikade in lite i det som tidigare varit skolsal men nu byggts om till gudstjänstlokal. Golvfasta sittplatser/stå och luta sig-platser var ordnade i en yttre och inre ring runt ett podie där en pärm låg uppslagen. Jag kikade nyfiket och såg vackra gammeldags noter.

Vi träffade på ett par av bröderna som bjöd in oss på te och mystiskt bakverk med sylt på. Abboten broder Caesarius satte sig ner med oss och pratade en god stund. Han berättade bland annat om en diakon som för många år sedan bott på klostret. Denne man hade blivit landsförvisad från Östtyskland då han upproriskt börjat studera kinesiska då det politiska klimatet inte tillät detta. Tyvärr hade han senare blivit påkörd av en spårvagn i Göteborg och avlidit men hans böcker fanns kvar. Bland annat fick vi se en gammal vacker kinesisk bibel som diakonen haft med sig då han kom till Sverige.

Br Caesarius gav intryck av att vara en mycket vis och beläst man. Han var lugn och förtroendeingivande. Tydligen var han också farbror till Marta som gick i kloster och som det gjordes en dokumentär om. Möjligtvis var han också släkt med mig på långt håll.

Inga kommentarer: