lördag, januari 21, 2006

Ännu en dag har gått till ända. Det börjar gå lättare och lättare att ta sig runt i stan med kollektivtrafiken. Igår tog vi bussen till Himmelska fridens torg som är otroligt stort och på grund av alla luftföroreningar ser man knappt från den ena ändan till den andra. Vi var också inne i förbjudna staden och strosade runt. Idag var det dags för Himmelens tempel. Sevärdheterna här i Beijing är så stora. Hur många människor som helst får plats utan att det blir trångt. Det är ju praktiskt när man har världens största befolkning.

En del shopping har hunnits med också. Att pruta är inte min starka sida. Jag tycker att det är helt hopplöst att uppskatta sakers egentliga värde och till exempel veta om ett smycke är värt tio, femtio eller hundra RMB. Monica har i alla fall lyckats införskaffa två varma ”märkesjackor” för det blygsamma priset av fyra hundra RMB. Vilket kanske skulle motsvara 360 SEK.

Ikväll har vi varit hemma hos Siri en sväng. Hon bor inneboende i en lägenhet på femtonde våningen i ett hyreshus i centrala stan. I hissen sitter en dam på en stol och trycker på knapparna åt hissåkarna. Det var en mysig bostad hon fått tag på, varm och ombonad kändes den. Till vår förskräckelse upptäckte vi att hennes kinesiska lägenhetskompis hade frottéöverdrag på toalettsitsen. Usch, vad äckligt! Men vi fick motvilligt erkänna att det ju trots allt var ganska skönt att sitta på…

Det har varit roligt att träffa Siri igen. Vi har haft en del att prata om. Eftersom vi båda har kinesiska pojkvänner har det blivit en hel del snack om uppehållstillstånd och språksvårigheter.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad gott att det gått bra för er.
Jag har för mig att Monica kommer hem i helgen. Hoppas att hon har mera att berätta.
Hälsningar
KNUT

Anonym sa...

Hmmmm, det høres fint ut å reise litt! Selv forfaller jeg på universitetet - det går litt for mye i billige kjeks og instant coffee for tiden. Skulle gjerne byttet det ut med god kinesisk mat!

Anonym sa...

Jag har kommit hem igen från min Kinaresa och det har varit en fantastisk tid. Oj, vad Kina är stort och olikt Sverige och oj, så duktig Maria var på att lotsa runt på sin vimsiga moster. Stort tack Maria och Xiao Gang som tagit så väl hand om mej. Om andra visste hur bra jag haft det så hade de tagit nästa plan till er!
Kram från Monica