onsdag, april 16, 2008

Matpengar


I går när vi var och veckohandlade blev det nästan tvåhundra kronor dyrare än det brukar göra. Jag vet inte om vi köpte extra dyra varor denna veckan men börjar ändå fundera lite extra. Jag tycker att det är lite läskigt att det är så stora prisökningar på livsmedel i världen. För oss är det väl OK som ändå har pengar att köpa mat för men det som man hör om från andra länder blir mer och mer oroväckande. Hörde bland annat på radion att föräldrar i Nepal tvingas ta sina barn ur skolorna så att de kan jobba och tjäna pengar att köpa mat för. I Italien började det visst bli vanligare med pensionärer som snattade mat i butikerna på grund av höjda priser.

På Studio Ett diskuteras: Skenande livsmedelspriser
Demonstrationer, tårgas, gummikulor och två dödsoffer i matprisupplopp i Egypten. Protesterna mot de skenande livsmedelspriserna sprider sig som en löpeld i de allra fattigaste delarna i världen. Världsbankens chef efterlyser ”en ny giv” för att lösa den globala matkrisen.

I östra Afrika råder det matbrist på grund av flera års torka.

Den egentliga anledningen till problemen är klimatförändringar och opålitligt väder. Jag får någon sorts undergångskänsla.

Inga kommentarer: